En kreditupplysning är en sammanställning på hur en persons eller företags ekonomi ser ut. En kreditupplysning tas i samband med att man söker ett lån eller en kredit. Detta för att man vill se om personen eller företaget har möjlighet att betala tillbaka det eventuella lånet eller krediten. Man får också en överblick över deras kreditvärdighet.
Kreditupplysning privatpersoner
När man ska ta en kreditupplysning på en privatperson är detta oftast för att kontrollera om personen har några eventuella skulder och för att se om personen har ordnad ekonomi. Det avser om man som privatperson ska ta ett lån eller en kredit. Men det finns också andra företag som kan ta en kreditupplysning på en privatperson såsom hyresvärdar eller vid en eventuell anställning hos ett företag. Det finns även företag som tar en kreditupplysning om personen till exempel vill teckna ett abonnemang. En kreditupplysning brukar innehålla namn och adress, civilstånd, folkbokföringsadress, inkomstuppgifter, innehav, lån och krediter, betalningsanmärkningar och om man har ett skuldsaldo hos kronofogdemyndigheten. Det kan också innehålla alla de kreditupplysningar som tagits under de senaste 12 månaderna.
För att se hur kreditvärdigheten ser ut
Man kan ta en kreditupplysning på sig själv för att se hur kreditvärdigheten ser ut. Man bör dock ha i åtanke att många företag också har individuella prövningar vad gäller lån och kreditansökan. Men chansen att bli beviljad ett lån eller en kredit minskar ju så klart ju fler lån eller anmärkningar man har i jämförelse med inkomsten. Men om man själv tar en kreditupplysning kan man förhindra att ytterligare ett företag tar en kreditupplysning. Att man har fler företag som tagit en kreditupplysning är sällan bra då de ser att flera har tagit en och kan då bli fundersamma och misstänksamma. Detta förhindrar man om man tar en egen för att se hur man ligger till.
Upplysning vid låneansökan
Det finns inga krav på att man måste lämna ett medgivande och därför kan vilket företag som helst ta en kreditupplysning, dock måste företaget ha ett legitimt skäl, vilket kan vara till exempel vid en låneansökan. Eftersom det inte finns några krav på ett medgivande är det bra att man har lite koll själv på hur ekonomin ser ut. Antal tagna kreditupplysningar försvinner efter 12 månader. Det innebär alltså att om det har gått mer än 12 månader sedan sista kreditupplysningen är tagen kan inte företag se det. Men de kan dock fortfarande se om det ligger några anmärkningar eller ett skuldsaldo hos kronofogden. Det kommer ligga kvar tills dess att skulden är reglerad. Anmärkningar ligger kvar i 3 år från det att man fick anmärkningen.
Kreditupplysning företag
Företag kan även ta kreditupplysningar på varandra, detta för att många företag köper varor och tjänster av varandra. Och de flesta företag fakturerar varandra. Därför vill företagen se om det finns någon kreditvärdighet innan fakturering beviljas. Men ibland kan även företag behöva ett lån eller en kredit och detsamma gäller även för dem som med privatpersoner. Banken eller kreditgivaren vill se över företagets kreditvärdighet, alternativt om det finns anmärkningar eller skulder hos kronofogden innan de tar ett beslut. Vad som syns i en kreditupplysning när man tar det på ett företag är detsamma som på en privatperson. Men istället för personnummer står det företagets organisationsnummer. Civilstånd står givetvis inte med men bokföringsadress står däremot med. I övrigt så står samma information med.
Det är inte lätt att få ett lån eller kredit när man har skulder och anmärkningar men det finns faktiskt företag som kan göra undantag. De tittar ofta då på om man skött sig efter det att man dragit på sig skulder och också vilken inkomst man har i dagsläget. Men även om man inte har ett skuldsaldo hos kronofogden eller anmärkningar kan man ändå få nedslag på en låneansökan. Detta beror på hur inkomsten ser ut. Om banken anser att företaget eller privatpersonen inte har tillräckligt med inkomst för att betala tillbaka det önskade lånet kan lånet nekas, även om sökanden inte har några anmärkningar eller skulder.
Flera kreditupplysningsföretag
Idag finns det fem stora aktörer i Sverige. Det är UC, Bisnode, Creditsafe, Syna och Decidas, men de som är mest kända är UC, Bisnode och Creditsafe. Alla kreditupplysningsbolag måste följa kreditupplysningslagen, (KUL) samt yttrandefrihetsgrundlagen, (YGL), vilket innebär att de har rätt att tillhandahålla den information de besitter. Många missuppfattar vilka som tar kreditupplysningen. Man kan tro att det är kreditupplysningsbolagen som begär en kreditupplysning men i själva verket bistår de bara med informationen och agerar som en mellanhand. Det betyder alltså att det är långivaren som begär en kreditupplysning men kreditupplysningsbolagen tillhandahåller informationen.
Men man ska ha i åtanke att långivaren alltid ser en helhet och agerar efter det. Därför innebär inte många kreditupplysningar, lägre inkomst och anmärkningar att man nödvändigtvis inte blir beviljad ett lån. De gör helt enkelt en individuell prövning och tar en kreditupplysning som ett underlag och utgår efter det.